healthcare is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Dr Robin Kiera

Keynote: Digital Disruption in The Insurance World: How to Transform a Threat into An Opportunity

Digitalscouting

Jan 30
Show Filter
09:00 - 09:20 20 mins
Main agenda
Opening by Forum Chair
09:20 - 09:50 30 mins
Main agenda
Keynote Opening
  • H.E Ebrahim Alzaabi - Director General, Insurance Authority
09:50 - 10:50 60 mins
Info
Main agenda
Keynote: Digital Disruption in The Insurance World: How to Transform a Threat into An Opportunity
  • Dr Robin Kiera - Insurtech and Digital Transformation expert, Speaker and Author, Digitalscouting

Retail, music, entertainment and finance have been struck by digital disruption, and the insurance industry as a whole is feeling the pressure to adopt technology. 

Dr. Robin Kiera will talk about the current technological and business model trends (big data, AI, Analytics, IoT and more) and the effect it has on insurance markets that he knows best. He will provide examples of methods, tools and strategies that other companies have applied successfully in their home markets in order to transform digital disruption from a threat into a business opportunity.

10:50 - 11:10 20 mins
Main agenda
Speed networking
11:10 - 11:40 30 mins
Main agenda
Morning networking & refreshment break
11:40 - 12:20 40 mins
Info
Main agenda
Panel Discussion: Closing the Insuretech gap in the Middle East
  • Anshul Srivastav - Chief Information Officer, Union Insurance
  • Howard Gough - CEO – Middle East & Africa, Global Individual Private Medical Insurance & Global Government Segment, Cigna
  • Mahmoud Al Yamany - CEO, King Fahad Medical City
  • Bayna Al Awani - Chief Innovation Officer, National Health Insurance Company - Daman
  • Robin Ali - Head of Practice, The Consilient Consultancy

Global InsureTech is advancing at an accelerated pace with both insurance and healthcare providers leading the way in innovations for improved efficiencies and customer engagement for a changing insurance landscape. Where is the Middle East placed in comparison to the rest of the world regarding InsureTech? How can the region benefit from insights from other developed healthcare markets to leap frog to the forefront of technology revolution?

12:30 - 13:00 30 mins
Info
Main agenda
International Case Study: Progressive Innovation transforming Healthcare Insurance Models

Healthcare insurance models are evolving and innovative players are employing new operational models to reach new clients, improve efficiency and retain current clients. Join this session and gain first hand Insight into an outcomes based payment system from a global healthcare insurance organisation. How are stakeholders involved in this model? Who benefits the most? What does it take to set up an outcomes based insurance model in the Middle East?

13:00 - 14:00 60 mins
Main agenda
Lunch and networking break
14:00 - 14:30 30 mins
Info
Main agenda
Finding treasure in a deep mine: Getting maximum ROI from your data
  • Anshul Srivastav - Chief Information Officer, Union Insurance

Data is the new precious commodity; but how do you make the best use of it? How can you get quick wins in data, what tools to use to extract information and how do you use the data effectively? We talk about big data and analytics solutions that ensure your data strategy delivers maximum ROI to the business.

14:30 - 15:00 30 mins
Info
Main agenda
Increasing predictability in healthcare: Moving toward individualised premiums
  • Farooq Farid - Vice President – Strategy & Technical, Actuary, Oman Insurance Company

AI and data analytics has opened a new door in population health management where insurance providers can draw up individualised premiums based on genetic screening and gender, ethnic, or age groupings. Individualised premiums are already found in home and motor insurance, but are they applicable to healthcare insurance? Where do you mark the divide in invasion of privacy and accessible data? Should individuals who do not visit providers pay the same premiums as those that visit often? Do individualised premium cross a moral code and give way to prejudice?

15:00 - 15:30 30 mins
Main agenda
Afternoon networking & refreshment break
15:30 - 16:00 30 mins
Info
Main agenda
Solution Session: Managing the healthcare insurance value chain to decrease leakages
  • Dr Arpan David - Deputy CEO, RAK Hospital
  • Dr Mohanned Al Makhamreh - CEO, Dar Al Shifa hospital, Khalifa A City, VAMED Middle East Healthcare Management

Negligence, poor case management and fraud are losing the sector millions annually. How can the industry step up to better regulate and reduce these leakages?  This interactive session gets groups working together to find solutions to managing risks in the healthcare value chain.  After 20 minutes brainstorming, the teams report back and compare notes on the most effective solution to the value challenge.

16:00 - 16:30 30 mins
Info
Main agenda
Closing Keynote

The WannaCry cyber-attack sent shockwaves through the health and insurance sectors. With the vast amount of data available to these entities from multiple sources, how can organisations ensure that consumer information is protected but also available for multiple authorized users? This session will analyse how consumer data is currently protected, the current legislation on data protection as well as what must be done to ensure a higher standard of consumer data protection. 

16:30 - 16:40 10 mins
Main agenda
End of forum day 1