healthcare is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Enforcing, Monitoring and Ensuring the Effectiveness of the Compulsory Healthcare Insurance System

John Kaelin

International Case Study: Progressive Innovation Transforming Healthcare Insurance Models

Centene Corporation

09:00 - 09:10 10 mins
Main agenda
Opening by Forum Chair
09:10 - 09:30 20 mins
Info
Main agenda
Enforcing, Monitoring and Ensuring the Effectiveness of the Compulsory Healthcare Insurance System
  • What has happened since compulsory healthcare came into effect – do we have the same number of people insured two years later?
  • Analysing how regulators, payers and providers can work in collaboration to ensure all residents continue to be insured
  • Insight into how regulators are tackling renewals and monitoring membership for continual cover
09:30 - 10:00 30 mins
Main agenda
InsureTech Is Here! What is The Impact for You?
  • Dr Robin Kiera - Insurtech and Digital Transformation expert, Speaker and Author, Digitalscouting
10:00 - 10:30 30 mins
Main agenda
Speed networking
10:30 - 11:00 30 mins
Main agenda
Morning networking & refreshment break
11:00 - 11:45 45 mins
Info
Main agenda
International Case Study: Progressive Innovation Transforming Healthcare Insurance Models
  • John Kaelin - Senior Advisor, Centene Corporation
  • Insight into an outcomes-based payment system from a global healthcare insurance organisation
  • How are stakeholders involved in this model and who benefits the most?
  • What does it take to set up an outcomes-based insurance model in the Middle East?
11:45 - 12:30 45 mins
Info
Main agenda
Insurance Company Recovery Strategies - Growth Vs Profitability in A Highly Competitive Market
  • What is the trade of in the UAE when looking at organisational success – profitability vs top line growth?
  • Highlighting the most common approach in the UAE and why this is the most attractive option in the market
  • How do the two affect the market in the short term as well as long term?
12:30 - 13:00 30 mins
Main agenda
Myths and Facts: What we know and should implement in to mitigate healthcare costs
  • Lina Jichi - Manager Health Financing Advisory and Monitoring Department, Strategy Division, Department of Health Abu Dhabi
13:00 - 14:00 60 mins
Main agenda
Lunch and networking break
14:00 - 14:30 30 mins
Info
Main agenda
Collective Voices for An Inclusive Sector with Multi Stakeholder Engagement
  • Dr Mohammed Chabuk - Chief Executive Officer, Dublin Health Services
  • Hamad Al Mehyas - Chief Process Officer, Daman, Daman
  • Saurabh Saran - General Manager – General Takaful & Health Takaful, Salama Islamic Arab Insurance Co. (P.S.C.)
  • Dr Sarper Tanli - Group CEO, Manzil Health Care Services
  • Dr Ali Al-Othman - Assistant Director – Insurance Center, Specialized Medical Center Hospital
  • Dr. Sherif Mahmoud - Regional Head of Healthcare, AXA Gulf
  • How can insurers, employers, TPAs, pharmaceuticals and healthcare providers contribute to the growth of the industry collectively
  • Is there scope for creating a collective voice for healthcare insurance providers that communicates with a collective healthcare provider board?
  • How far are we from a cooperative healthcare insurance model?
14:30 - 15:00 30 mins
Info
Main agenda
Evolving Sector Relationships: Payors and Providers in Focus
  • With other regions moving towards partnership models between payers and providers for increased efficiency through which providers are paid on per capita basis, will the GCC players move in the same direction?
  • What impact will technology (new apps and wearables) have on the relationship between insurers and patients
  • Highlighting opportunities that are presented by remote diagnosis and how payors can leverage this to create provider networks
15:00 - 15:30 30 mins
Main agenda
Afternoon networking & refreshment break
15:30 - 16:00 30 mins
Info
Main agenda
Fireside Chat: Challenges for Payors and Providers in the 21st century
  • Jayakrishnan Veetil - Head – Insurance, Medcare Hospitals
  • Georges Chidiac - Senior Vice President & General Manager, Saudi Arabian Insurance Company (SAICO)
  • Mohammed Al Enazi - Medical Director, Tawuniya
  • With providers moving towards holistic solutions – inpatient, outpatient and e-health, what will be the response for payors to ensure maximum market coverage in the GCC?
  • What are the challenges faced due to connected healthcare, big data, analytics and what solutions are being implemented?
  • With the pressing need for better outcomes in healthcare affordability, how can payers and providers collaborate for improved cost reductions?  
16:00 - 16:30 30 mins
Info
Main agenda
Winning Strategies in Cost Containment: Mitigate Costs Through Preventative Measures
  • Dr. Ahmad Okasha - Associate Professor, Canadian University in Dubai
  • Strategies used by international insurance companies in applying health awareness and patient engagement to mitigate costs
  • How are wearables and mhealth contributing to health monitoring and cost management and how can we leverage them for maximum benefit?
  • What could a unified wellness program look like with participation from payers, providers and corporate organisations?
16:30 - 16:40 10 mins
Main agenda
End of forum day 1